24 Eylül 2009 Perşembe

203 Mehmet YILDIZ

"7 numaralı Mehmet Yıldız'dan bir hata daha!! Şimdi Yıldızlar Karmasından topu kapan 3 numaralı Mehmet Yıldız, taç çizgisine doğru 11 numaralı Mehmet'i gördü, Mehmet sağ çaprazdan ceza sahasına girerken düşürüldü ve hakem Mehmet Yıldız elini cebine götürüyor..."


Bildiğiniz tek futbolcu Mehmet Yıldız'ın Sivasspor'lu Mehmet Yıldız olduğunuu sanıyorsanız epey bir yanılıyorsunuz. Zira, Diyarbakır doğumlu ve hayatını Amsterdam'da devam ettiren Ahmet Öğüt, son çalışmalarından biri olan "203 Mehmet YILDIZ" ile bu yanılgıyı sanatsal bir eserle ortaya koyuyor. TFF'ye kayıtlı 203 tane Mehmet Yıldız isimli futbolcu olduğu bilgisine dayanan çalışma hem görsel hem de işitsel bir modern sanat eseri. Görsel kısmında bu 203 Mehmet Yıldız'ın gerçek tiplerinin takım posteri halinde çizilmiş 600x45 cm ebadında bir resmi bulunuyor. İşitsel kısım ise daha ilginç; onda da Eurosport spikerlerinden Dağhan Irak tüm oyuncuları Mehmet Yıldız olan iki takımın, "Yıldızlar Topluluğu" ve "Yıldızlar Karması" maçını 90 dakika anlatıyor, böylece bir yandan 6 metrelik çizime bakarken diğer yandan kulaklıkla bu maçı dinliyorsunuz. Tabii maçın orta hakemi, yardımcı hakemleri ve 4. hakemi bile Mehmet Yıldız.

Sanatsal yanıyla ele almak gerekirse Öğüt, bu ilginç çalışmasında farklı toplumlarda sıklıkla rastlanan isimler ve soyisimlerin ortak toplumsal eğilimlerin ve belki
Carl Gustav Jung'un da pek çok makalesinde önerdiği üzere ortak bir bilinçaltının göstergesi olup olmayacağı sorunsalını akıllara getiriyor.

Sergi, 30 Eylül tarihine kadar Büyükparmakkapı Sokak'taki Pandora Kitabevi'nin ingilizce kitaplar satan bölümünde izlenebilir & dinlenebilir.