4 Aralık 2009 Cuma

2010 Kuraları Çekildi..


2010 Güney Afrika kuraları az evvel Hollywood yıldızları ve ülkelerini temsilen gelen sporcuların eşliğinde çekildi. Kuraları Latin ve Orta Amerika futbolu için değerlendirmeye alacağız.

Öncelikle belirtmeliyim ki Meksika; Güney Afrika, Uruguay ve Fransa'yı çekerek 1. torbadan ev sahibini, 3. ve 4. torbanın da en kuvvetli takımlarını çekti. Bafana Bafana'nın ev sahipliği avantajını düşünecek olursak oldukça denk bir grup diyebiliriz. 4 takımın da ileri futbol altyapısıyla kendilerini yenileyemediğini ve yaş ortalaması yüksek kadrolarını hesaba katarak tecrübenin konuşacağı, atanın kazanacağı maçları izleyeceğimiz öngörüsünde bulunabiliriz.

Maradona'nın Arjantin'i ise 3'te 3 yaparak bir üst tura çıkabileceği bir grup çekti. Ne Güney Kore, ne Nijerya, ne de Yunanistan'ın Arjantin'i zorlayabileceğini sanmıyorum. Messi, Agüero, Tevez, Di Maria, Gago, Higuain gibi genç ve geleceğin yıldızlarını yetiştiren Arjantin futbolu bu kolay grupta ve bundan sonraki turlarda rahat maçlar çıkartacak ve bana kalırsa da en az bir yarı-final oynayacaktır.

Güney Amerika elemelerinin flaş takımlarından Paraguay'ın yer aldığı F grubunda işler sanıldığından daha girift. Kolay bir eleme grubundan rahat çıkan
İtalya grubun favorisi olarak görünüyor ancak Cannavaro, Pirlo, Camoranesi, Zambrotta, Di Natale, Del Piero, Gattuso'nun bulunduğu kadro adeta bir huzurevini andırıyor. Konfederasyon kupasında da hayal kırıklığı yaratan İtalya'yı, başta Paraguay olmak üzere bence bu dünya kupasının süpriz takımı olcak Slovakya ciddi şekilde zorlayacaklardır. 28 yıl sonra tarihlerinde ikinci kez dünya kupasına katılacak olan Yeni Zelanda ise otoritelerce turnuvanın en zayıf takımı.

Her turnuvanın favorilerinden Brezilya, gençleşen de kadrosuyla Fildişi Sahilleri ve Portekiz'i yenecek güçte. 44 yıl aradan sonra ikinci kez bu kupaya katılacak olan Kuzey Kore her ne kadar, ekonomileri gibi, kapalı kutu olsa da ikincilik için şans bulacağını sanmıyorum. Yine de endüstriyel futbol çağında Kuzey Kore gibi bir ülkenin kupaya renk katacağını düşünüyorum.

En ilginç gruplardan biri ise H grubu. İlginç diyorum çünkü benzer futbol stilleri olan İspanya, Honduras ve Şili bu grupta yer alıyor. Kapalı savunma ve anti-futbol anlayışıyla (2006'da gol yemeden turnuvadan elenmişlerdi) İsviçre'yi de hesaba katarsak; ortada geçen, kısır maçlar izleyeceğimizi düşünüyorum. Bahisseverler "alt" seçeneğini sıkça tercih edeceklerdir bu grubun maçlarında.

Diğer gruplara pek değinmiyorum. Kısaca bazı anekdotları tekrarlamam gerekirse:


-Arjantin'i turnuvanın favorisi olarak görüyorum.

-Takım oyununu iyi oynayan Slovakya süpriz maçlara imza atacaktır.


-
Almanya "yine" çok şanslı bir kura çekti; çeyrek-finale kadar rahat çıkar, yarı-finalde muhtemel bir Arjantin eşleşmesi öngörülebilir. Genç bir kadro oluşturan Joachim Löw, Euro 2008'deki başarısını en az yarı-final ile tekrarlayabilir.

-Konfederasyon kupasında beğendiğim ABD de şanslı kura çekenlerden. Onlar da çeyrek-final görebilirler.


-Önceki
turnuvalarda süprizlerine alıştığımız Afrika takımlarından, Fildişi Sahilleri hariç, bu turnuvada önemli başarılar beklemiyorum. Avrupa ve Güney Amerika takımları üst turları domine ederken, Avustralya, Honduras ve Fildişi Sahilleri diğer kıtalardan süpriz arayan takımlar olacaklardır.

-Türkiye?! Oldukça eklektik bir kadromuz var. Bunun sıkıntısını ön elemelerde de yaşadık. Oturmuş kadrosu olmayan takımların bu gibi üst düzey kupalarda başarılı olma ihtimali zaten az. Katılsaydık belki maçları daha büyük bir heyecanla izlerdik fakat başarılı olabileceğimize ihtimal vermezdim.


Açılış maçı olan Güney Afrika - Meksika maçı için şimdiden banko beraberlik diyor, kuponlarınıza tereddüt etmeden yazmanızı öneriyorum :)))